Halas futam játék

Anyagszügséglet:

  • színes papírlapok (Sötét kék 2db A3, világoskék)
  • ragasztó
  • olló
  • dekorgumi (zöld, piros, sárga, kék, narancssárga- a színek opcionálisok, fontos: a gurítókockán és a lépegetőn azonos színek legyenek)
  • színes műanyag gurítókocka (ha nincs- fehér kartonból készíteni)

Elkészítés:

Először összeragasztjuk a két sötétkék A3-as méretű színes papírunkat, ez képezi a tó alapját. Hosszába 5 darab sávra osztjuk a lapunkat. majd szeltébe 6 vagy 12 mezőre (ez lesz a játékmező), ezen kívül még két mező szükséges a start és célvonalaknak. Így egy berácsozott sötétkék alapot kapunk.

 Cél  Start

A világoskék papírból hullámokat vágunk ki, majd felragasztunk minden mezőre egyet. (A hullámokon fognak előre haladni a játékosok).
Mikor készen vagyunk a játék táblánk elkészítésével, elővesszük a színes dekorgumikat, ezekből egy- egy halat vágunk ki. Végeredményként kapunk: 1 sárga, 1 narancssárga, 1 zöld, 1 piros, 1kék halat, ezek lesznek a játékosok lépegetői.
Megjegyzés: Ha nincs, olyan színes gurítókockánk, mely a lépegetők színeivel megegyezőek lennének, saját kezűleg is elkészíthetjük. Ebben az esetben szükségünk van, egy fehér kartonlapra-melyre kinyomtatjuk vagy megrajzoljuk a kocka sablonját. Az elkészített gurító kocka oldalaira felragasztjuk a halas lépegetők színeivel megegyezői köröket és a 6-ik részre egy csillagot.

A játék menete:

A játékot öt gyerek játszódhatja. A gyerekek tetszés szerint választanak a halas lépegetők közül, ezzel fognak előre haladni a játék folyamán. Minden játékos felhelyezi a halacskáját a start mezőre. Fontos megjegyezni, hogy minden játékos a lépegetőjével csak előre haladhat, a cél felé, nincs oldalra vagy vissza fele lépés.
A játkosok sorban gurítanak a színes gurítókockával. Amely színt mutatja a gurítókocka, az a játékos léphet előre a halas lépegetőjével (Pl.: A gurítás után, a kocka a piros színt mutatja, az a játékos lép előre, aki a piros színű halat választotta, még akkor is, ha a zöld halat választó játékos gurította a piros színt!). A csillag gurításával könnyíthetünk vagy nehezíthetünk a játékon.

  • Könnyítés: A csillag gurítása esetén, újabb gurítás következik.
  • Nehezítés: A csillag gurítás esetén, 1-et visszalép a gurító, vagy minden játékos visszalép 1 mezőt (hullámot).

A játék célja, a halak cél vonalba való juttatása, a tó át úszása.
A játék változatai:

  • Egy nyertes: a játéknak egy nyertese van, az, aki elsőként célba ér.
  • mindenki nyertes: ebben az estben a játéknak akkor van vége mikor minden játékos célba ért.